Erasmus+ Nicole projekti kohtumine Soomes 16.-21.10.22

Erasmus+ Nicole projekti Soomes toimunud kohtumisel  tutvustas projektipartner Pirkan Helmi Leader tegevusgrupp sotsiaalseid ja kogukonnaliikmeid kaasavaid projekte. Seminari käigus tutvuti ka Slovakkia, Tsehhi, Ungari ja Itaalia koostööpartnerite parimate praktikatega sotsiaalses ettevõtluses. 
Soome parimad näited probleemide lahendamisel vananeva elanikkonnaga silmitsi seisvas ühiskonnas olid tutvustamiseks väikeses Pälkäne piirkonna Luopioineni asumis. Eakatele tegevuste pakkumine ja sündmuste korraldamine toimus Arukate külade projektiga liitunud Luopioineni keskuses, mida veavad samuti eakad entusiastid. Rajatud on suur käsitööpood.


Esimene näide eraomanikule kuuluv  endine Pöllökartano vaimuhaigla, kus pakutakse elamiseks tubasid nendele eakatele, kes suudavad veel end ise majandada kuid pelgavad elada päris üksi. Sellises ühises elamiskorralduses toetutakse üksteisele. https://pollokartano.fi/

Teine näide nendest pensionile jõudnud eakamatest kodanikesd, kes soovivad kindlasti oma majakest ja aiamaad. Eraomaniku poolt renditud paari hektari suurusel maa-alal on miniatuursed krundid, kuhu soovijad ehitavad endale väikesed majakesed ja rajavad soovi korral aia. https://www.ecovillas.fi/luopioinen


Kolmas näide sotsiaalse ettevõtluse vallas oli seotud eakate ajutise majutuse teenusega. Haltiani perekodus endises pastoraadis olid loodud voodikohad ajutiseks majutuseks. https://haltianpappila.fi/
Projektipartnerid tutvusid näidetega kogukondlikest ja turismile suunatud tegevustest, mis on ühtlasi aktiivses kasutuses ka kohalike elanike poolt.
-Maalinn Rapolas, kus on põnev matkarada ja eksponeeritud muistsete soomlaste elu-olu stendidel. Koht on populaarne matkajatele ning on  tänu lummavatele vaadetele pakkunud inspiratsiooni kunstnikele ja muusikutele. 
-Sääsmäki kiriku audiogiid, kus seintel asuvatest kõlaritest kostub kiriku lugu. Selline näide võiks olla eeskujuks ka meie pühakodades, kus suviti on toimumas Teelistekiriku projekt.
-Valkeakoski omavalitsuse ja kohaliku kogukonna koostöös valmivad skatepark ja pumptrack. Tugeva kogukonna eestvedamisel oli hangitud märkimisväärne omaosalus rajatistele. Samuti on kohalike elanike algatusel alustatud koos vallaga süsinikuneutraalse linna programm.
-Nuutajärvi klaasiküla Urjalas, kus klaasi tootev ettevõte on vanad, kasutusest välja jäänud ajaloolised hooned andnud kasutada kogukonnale ja klaasikunstnikele. https://www.nuutajarvi.fi/

Kuupäev: 
Reede, 25. November 2022