Dark Sky õppesõit Austriasse 02.-07.09.2023

2.-7. septembrini toimus Dark Sky International – Argo Navis – Follow the Stars / Loode-Eesti tähed - teaduse, toidu ja turismi arendamine projekti õppesõit Austriasse, Heiligenblut am Großglockner piirkonda.

Õppesõidu ajal külastati Drau Valley, Carinthia ja Möll Valley kuni Glockner high Alpine Road LEADER osalusega projekte ja kohtuti vastuvõtva organisatsiooni tegevusgrupi Piirkond Großglockner / Mölltal - Ülem-Drau oru ja Leedu Utena piirkondliku tegevusgrupi esindajatega ning piirkonna ettevõtjatega. Programmi raames külastati ajaloo- ja kultuuriprojekte, kus oli taaselustatud vanad majad, linnaplatsid ja jalgrattateed. Tutvusti mitmete turismiprojektidega, kus külastuskeskustesse olid loodud külaliskorterid, muuseumid, konverentsi-ja kontsertsaalid, kohvikud, turismiinfo punktid, kohaliku toodangu poed, pimeda taeva observatoorium ja koostöötamise kontorid.

Lääne-Harju Koostöökogu delegatsiooni kuulusid meie liikmete esindajad: Age Viimsalu (Laulasmaagia OÜ), Käti Tear-Riisaar (Lääne-Harju vald), Einar Alliksaar (Saue vald), Raido Notton (Koplimadise talu) ja Kaire Luuk (LHKK).        

Age Viimsalu:

Piirkond, mida Austrias külastasime asus Viinist ca 300 km kaugusel Kärtneni liidumaal, kus suurim turismimagnet on Austria kõrgeim mäetipp Grossklockner. Tegemist on Austria äärealaga, kus piirkonda kimbutavad samad probleemid, mis kõikjal mujal Euroopaski: noored liiguvad ära suurlinnadesse ja kohalikud külad ning väikelinnad jäävad asustuse poolest hõredaks. Mulle avaldas muljet sealse Leader grupi tegevuse mastaapsus. Nende projektide peamine partner on kohalik omavalitsus, mis meie mõistes on pigem juhtimisorganiga küla või kogukond. Koos tehakse projekte, mille mõju on laiaulatuslikum ja millest saavad kasu paljud. Näiteks tutvustati Leader abiga toetatud infrastruktuuri, kus on kaasatud ka teisi fonde. Selleks, et firmad tuleks ja oma äri tööstuspiirkonnas alustaks, tehakse valmis teed, valgustus, kanalisatsioon jne. Samuti aidatakse noori peresid oma kodu rajamisel taastades vanu maju, ehitades kortereid või hotellitubasid, eesmärgiga taaskord noori piirkonda meelitada. Tihedat koostööhõngu oli palju tunda, võib-olla aitab sellele kaasa, et kohalikud omavalitsused on väikesed- inimesed tunnevad üksteist ja panustatakse rohkem. Samas nad ise kiidavad pigem Eesti haldusreformi, sest bürokraatia mõttes on jälle nii kindlast parem.

Einar Alliksaar:

Austria õppereisilt jäi mulle silma, esmalt põhimõtteline erinevus tegevusgrupi enda töös. Eestis oleme pigem Leader toetuste jagaja, Austria tegevusgrupp on laiemas mõistes arendusorganisatsioon, kaasates projektidesse erinevate fondide rahastust. Ja selle tulemusel on ka projektid erinevad, tehakse ühe objektiga mitu tegevust (sisuliselt algusest lõpuni). Austrias on tegevusgruppidel tihe koostöö kohaliku omavalitsuse tasemel. Siinkohal tasub mainida, et nende omavalitsuste suurus maapiirkondades on ca 2500 elanikku. Koostöös viiakse ellu kohalikku elu mõjutavad ja tingimusi parendavad projektid, olgu see siis muuseumi loomine või tänavavalgustuse paigaldus. Austria jättis väga positiivse mulje, tehakse palju ja hästi. Eks sealgi on seda bürokraatiat kuid reeglid ja kord peavad paigas olema.

Raido Notton

Külastades sealseid projekte, jäid peamiselt silma projektirahastused kohalikele kogukondadele. Eesmärk on toetada ja ergutada kohalikku elu, et aidata raha teenida kogukonnale läbi turismi. Rahastuse erinevus Eesti Leader gruppidega on see, et seal on koos Leader grupi rahastusega veel keskkonna/roheenergia toetused (nagu näiteks KIK rahastus). Roheenergiasse ei ole hetkel veel palju raha suunatud, peamiselt ainult LED tänavavalgustuse rajamine ja vanade hoonete renoveerimine kogukonnale. Kuna loodus on  piirkonnas üks maailma võimsamaid ja toob palju turiste aastaringselt piirkonda ei pea  väga innovatiivselt uut turisminduses välja mõtlema.

Peamiselt on eestlastel õppida austerlastelt seda, kuidas kogukonnad edukalt tegutsema panna.

 

 

Kuupäev: 
Esmaspäev, 25. September 2023