Loode-Eesti toidutootjad on kogunenud ühele kaardile

2018. aasta juunikuus sõitis viis Lääne-Harjumaa ettevõtjat  (Enda Pärisma Pakri Saarte Arenduse SA, Liivi Ermas Nõmmiku Talu Meierei, Kaido Kasemets Wassalemma Pruulikoda, Urmas Veersalu Viiskanda OÜ, Eliko Kõiv Ellamaa Loodusselts) Lääne-Harju Koostöökogu rahvusvahelise koostööprojekti 5*Nature raames ühisele õppereisile Itaaliasse Biella ja Canavese piirkonda.  Ettevõtjatele avaldas sügavat muljet Itaalia toidutootjate ühistegevus, mille tulemuseks olid näiteks kohaliku toidu menüüd maapiirkonna restoranides, talupoed piirkonna linnades, aga ka piimatootjate ühistu poolt hallatavad piima-, juustu- ja jogurtiautomaadid.

Oli edasiviivaks jõuks kadedus või eeskuju, aga ka meie ettevõtjad otsustasid, et Lääne-Harjumaa kohaliku toidu tutvustamiseks tuleb midagi ühiselt ette võtta, seda enam, et nõudlus selle järele on olemas. Näiteks rääkis Kaido Kasemets Wassalemma pruulikojast, et tema kliendid pärivad sageli, kust saaks veel osta mune, maasikaid vm, Nõmmiku talu meierei pühapäevapärastlõunased müügipäevad on populaarsed juba aastakümneid ja tarbijale tahab üha enam teada, kus ja kuidas tema toit on toodetud.

Esimeseks sammuks otsustatigi koondada piirkonna kohaliku toidu tootjate info ühisele voldikkaardile, mida oma klientidele jagada, et ei peaks enam pidevalt selgitama, et mune saab osta neljandast teeotsast vasakule ja siis suure kuuse juurest paremale pöörates ning et meierei on Nõmmiku, mitte Nõmme talus. Kaardid on nüüdseks LEADER rahastuse toel valminud ja ootavad tootjate juures  külastajatele jaotamist.

Loode-Eesti toidukaardi valmimist tähistati ja edasisi ühistegevusi arutati 15. aprillil Korjuse-Vanapere talus toimunud toidutootjate kohtumisel, kus osales ligi paarkümmend Lääne-Harjumaa tootjat. 

Esiteks kuulati külla tulnud naabritelt, mida põnevat on tehtud Põhja-Eesti ja Läänemaa toiduvõrgustikes. Järgnenud arutelus tõdeti korduvalt, et teisi piirkonna ettevõtjaid ei nähta niivõrd konkurentide kui koostööpartneritena - üksteise turundamine ning ühised müügikanalid hoopis tõstavad kõigi osapoolte müüki. Klient, teadagi, on tänapäeval mugav ja tahab mitut asja ühest kohast saada. Näiteks on Nõmmiku talu kutsunud oma müügipäevadele osalema lihameistri Madis Landi ja Korjuse-Vanapere talu. Ühised müügipäevad on osutunud väga edukateks – ei osteta vähem juustu, hoopis külastajaid on rohkem.

Järgmiste ühistegevustena planeeritakse ühiseid kohaliku toidu menüüsid, mida saaks pakkuda piirkonna kohvikud, restoranid ja cateringid, samuti kohaliku toidu kinkepakke, aga ka ühiseid üritusi, nt degustatsioonipäevi, kus saaks maitsta üksteise tooteid ning tutvustada neid HORECA sektorile. Arutati, et piirkonna kauplustes ja sündmustel võiks olla kohaliku toidu letid.

Aga seni, kui neid lette veel poodidest ei leia, vaadake Loode-Eesti toidukaardilt: https://vomentaga.ee/sites/default/files/book/node/1408_3117.pdf, kus saab kohalikku toitu otse tootjatelt osta või tellida. Valik on rikkalik! Head isu!

Viimati lisatud uudised

29.09.2020
PRESSITEADE Tallinn, 29.09.2020 Esita Harjumaa aasta tegija 2020 kandidaate! Konkurss Harjumaa aasta tegija ootab ettepanekuid inimestest,...
27.09.2020
Loode-Eestis põnevate sündmuste kaudu eri paiku tutvustav Porikuu festival toimub tänavu kolmandat korda. Festivali projektijuhi Elisabet Masti sõnul...
16.09.2020
MTÜ Nelja Valla Kogu ja Lääne-Harju Koostöökogu viivad Porikuu festivali raames läbi piirkonna kohaliku toidu tootjate laada ja hobikokkade kohviku...